Bad, sol och semester. En oslagbar kombination i samband med rätt kläder. Denna guide presenterar vad som kännetecknar bra kläder på solsemestern.

Värmen

Värmen är vad de flesta suktar efter när de bokar resan till solsemestern. Man vill helst komma bort från minusgrader, mörker och snöslask på gatorna. En solsemester laddar helt enkelt upp ens batterier och energidepåer, och inte att förglömma; bildandet av D-vitamin. I Norden får vi väldigt lite D-vitamin och då behövs antingen kosttillskott eller en solsemester för att må bra och slippa diverse åkommor. Hur ska man då egentligen klä sig för att tåla värmen bättre och för att orka hela dagar i solen?

  • Bär solhatt. Solhatten blir som ett litet parasoll som ger främst huvudet svalka. Solhatten ska helst vara i ljusa kulörer eftersom mörka färger absorberar värmestrålning i högre utsträckning än ljusa.
  • Bär ljusa kläder. Ljusa kläder och i all synnerhet kritvita plagg reflekterar värmestrålningen och håller dig sval.
  • Solglasögon är nästan ett måste för att inte bli bländad. Det kan dessutom vara en säker detalj i trafiken. Välj ett par solglasögon som du trivs med och som sitter bra. Köp inte de allra billigaste eftersom dessa ofta inte håller måttet. Titta aldrig på solen direkt eftersom detta kan leda till ögonbesvär och i värsta fall bestående skador. Synen är ett viktigt sinne som du bör vara rädd om!
  • Undvik bomullsplagg om möjligt. Bomullen absorberar svett och gör dig snabbt överhettad. Välj istället halv- eller helsyntetiska plagg för maximal avdunstning av svett och väta.
  • Bra skor. Beroende på om du ska gå långa promenader eller gå på stranden finns det naturligtvis en uppsjö av olika typer av skor på marknaden. Viktigt är att skostorleken överensstämmer med dina fötter och även att passformen är behaglig. Badskor kan också vara en lämplig investering om du ofta befinner dig på steniga stränder. I värsta fall kan man råka trampa snett på stenar och havsdjur med vassa taggar och skal. Detta kan leda till blodförgiftning och andra obehagliga symptom. Går man i berg kan det löna sig att ha ordentliga kängor, och gärna några som andas.
  • Vid cykling och motorcykelåkning kan det vara bra med luftiga hjälmar. Kompromissa dock aldrig med säkerheten. Det viktigaste är att hjälmen sitter ordentligt på huvudet och skyddar vid fallolyckor. Säkerheten går före det estetiska urvalet!
  • Väskor och ryggsäckar ska helst vara i ljusa kulörer för att inte absorbera värmestrålning i för hög utsträckning. Packa dem inte för tungt eftersom detta kan bli en extra påfrestning mitt på dagen när solen är som starkast.
  • Solkräm skyddar mot farlig UV-strålning och ska helst användas vid all vistelse i direkt solljus. Vit, ljus hy är känsligare för solen än brun och mörk hy.

Hur packar jag bäst?

Beroende på vart du ska och vad du ska göra finns det olika metoder. Reser du bara för att sola och bada ska du helst packa lätta och ljusa kläder. Reser du med jobbet till varmare breddgrader kan det vara värt att välja ljusa kostymer och skjortor. Samma princip gäller för klänningar och kjolar. Kläderna packas med fördel i en rejäl resväska som skyddar mot stötar och regn.