Numera är mina barn stora och bor inte hemma längre. Men när de var små, reste vi relativt mycket för vi som föräldrar tyckte att barnen skulle få uppleva annan kultur på nära håll. Men ska jag vara ärlig så var vi nog lite egoistiska för vi älskade att resa och då ville vi inte att barn skulle vara ett hinder så att säga. Visst kan det låta jobbigt att resa med barn. Det kan vara så, men det gäller bara att se till att planera resa ordentligt och förbereda så mycket som möjligt innan resan. För när du väl är på resmålet så fixar sig allt.

Tips och råd

Enligt mina erfarenheter så tyckte jag inte att det var så jobbigt att resa med våra barn. Men jag är ju en sådan person som gillar att skriva listor och planera in i minsta detalj innan själva resan. Så oftast flöt allting relativt smärtfritt med barnen. Visst kunde ungarna vara lite gnälliga och kinkiga, men det berodde oftast på att vi var tvungen att börja vår resa väldigt tidigt på morgonen.

  • Jag började med att alltid kolla om passen var giltiga längre än sex månader, i och för sig det beror vart du ska resa hur lång giltighet det behöver vara. Men det är bättre att alltid vara på den säkra sidan. Nu är det så att spädbarn också behöver pass, så det gäller att inte glömma bort det.
  • Ibland reste vi på en solsemester där det behövdes visum, så det kan vara all idé att kolla det i god tid innan avresedagen.
  • Något som jag tyckte var väldigt viktigt, var om familjen behövde någon typ av vaccination. För jag anser att om det krävs en vaccination till det landet som resmålet ligger i, så bör man vaccinera sig. Jag ville inte riskera att varken jag eller barnen skulle få någon sjukdom i onödan.
  • En sak som jag var väldigt noga med innan vi gav oss av, var att alltid kolla hur vårt försäkringsskydd såg ut. För om olyckan skulle vara framme gäller det att vara försäkrad så mycket som möjligt. För sjukvård kan vara dyrt, eftersom alla länder inte har så bra sjukvård som vi har i Sverige.
  • Jag kontrollerade alltid med hotellet så att det fanns barnsäng och eventuellt sulky. Visserligen så erbjuder de flesta charterbolag dig som resenär möjligheten att ta med dig utrustning så som sulky och bilbarnstol utan att det kostar. Men jag tyckte att det var skönt att slippa att släpa med sådan saker och låna på stället dit vi åkte. Visserligen kunde kanske inte utrustningen vara tipp topp, men det löste sig alltid.

Sammanfattning

För min del gillar jag att se till att planera och påverka det som jag kan göra. För att då vet jag att jag i alla fall har gjort allt i min makt för att resan ska gå så smärtfritt som möjligt. Men det blev alltid lättare ju äldre barnen blev, eftersom de lärde sig mer och mer för varje gång vad som krävdes av dem inför resorna som vi gjorde. Till sist blev barnen så stora att de inte ville följa med längre, utan reste hellre på egen hand.